A gödi Zöld Önrendelkezési Minimum

A természet vágyott közelsége miatt egyre többen költöznek Gödre, mert a városi élet mellett szükségük van (lenne) friss levegőre, erdei sétákra, vagy egy kis kertre. Többek között ezért is nőhetett egy kedves, Duna-menti üdülő község több mint 20 ezer fős várossá alig két évtized alatt.
A kiköltözési hullám következtében nem csak a városkép változott meg drasztikusan, hanem az itt élő emberek természethez fűződő viszonya, környezettudatossága is. Mióta pedig az évekig parlagon heverő  képcsőgyárat az anyavállalat újraélesztette, majd a kormány kiemelt gazdasági övezetté nyilvánította, a környezetvédelemmel kapcsolatos aggályok végképp sokasodni látszanak. Gondoljunk csak a zöld területek  beépítésére, a levegőszennyezettség  kérdésére, a veszélyes hulladékok kezelésére, a talajvizek szennyezésére, vagy az erősen megnövekedett teher és személyforgalomra.

Mit tehetünk gödi lakosként, vagy éppen civil szervezetként azért, hogy városunk környezete élhető és egészséges legyen minden itt lakónak, ide költözőnek és ide látogatónak?

Mi, a Gödi ÖkoKlub tagjaival, hiszünk abban, hogy pártsemlegesen is lehet, és kell is, foglalkozni a környezetvédelmi ügyekkel. Ahogyan a helyi lakosoknak és a civil szervezeteknek, úgy pártállástól függetlenül bármely, a körzetünk érdekeit képviselő politikusnak is tennie kell azért, hogy a lakóhelyünk minél zöldebb maradhasson. Az országgyűlés tagjainak és a képviselő-testületnek a döntéshozatal során folyamatosan mérlegelniük kell, hogy az adott ügy milyen környezeti hatásokkal jár. Akár saját kezdeményezésekkel is támogathatják a szemléletformálást, vagy nyomást gyakorolhatnak az illetékes szervekre. Mindemellett az is elvárható lenne, hogy a városvezetésben részt vevő személyek pontosan tisztában legyen a lakosság elvárásaival.

Az ÖkoKlub tervei között kiemelt helyen szerepel, hogy találkozók és lakossági fórumok segítségével jobban megismerhessük azokat a motivációkat, szempontokat és véleményeket, amik köré idővel, egy mindenki számára hasznos és működőképes ökotudatos közösséget építhetünk fel. Ehhez leltünk most szakmai támogatásra, két országos szervezet aktuális kampányában.

A Civil Kollégium Alapítvány és a Közösségfejlesztők Egyesületének közös szervezésében, tudatosan a választások elé időzítve indították el a Helyi Önrendelkezési Minimum című programot azért, hogy a közéletben és a társadalmi életben is egyre több szó essen a helyi ügyek és az állampolgári részvétel kapcsolatának fontosságáról. Ez az időszak lehetőséget kínál arra, hogy rávilágítsunk a közösségünk számára fontos témákra, valamint arra is, hogy aktívan és tudatosan készülhessünk fel a közelgő választásokra.

Budapesti civil szervezetek, szintén a CKA támogatásával már korábban is kidolgoztak egy budapesti Zöld Minimumnak nevezett ajánlást. Ennek mintájára szeretnénk létrehozni a Gödi Zöld Önrendelkezési Minimumot, amit március 5-én, veletek együtt, közösen fogunk összeállítani. Bízunk benne, hogy a város környezetének megóvása mindannyiunk közös ügye, ami képes összehozni a különböző politikai nézeteket valló  embereket is, valamint azokat is megszólítja, akik egyébként semlegesek a politika iránt. Az esemény, ahogyan az egyesületünk is, olyan módon független a pártpolitikától és a választásoktól, hogy nem valamelyik párt ellen vagy mellett, hanem kizárólag a természeti értékeink megóvásáért tesszük, amit teszünk.

Számunkra ez egy kiemelten fontos téma, viszont jól tudjuk, hogy legalább annyira fajsúlyos is, mivel néha még egy baráti beszélgetésben is nehéz higgadtan, de mégis alaposan megvitatni ezt. Ezért kértünk fel egy kívülállót, aki ismeri a gödi ügyeket, és akit komolyan elkötelezettnek tartunk a környezetvédelem kérdése iránt. Emellett tapasztalt moderátor, így jó eséllyel képes lehet megfelelően koordinálni egy ilyen rendezvényt. Ő Gulyás Márton, a Partizán nevű youtube-csatorna műsorvezetője.

„….a klímaválság most gyorsaságot, együttműködést és lemondást vár el mindenkitől…”

Továbbá úgy gondoltuk, hogy jól jöhet néhány megalapozott szakértői vélemény is, ha valóban releváns ajánlásokat szeretnénk letenni az asztalra. Ezért meghívott szakértőként velünk lesz Simon Gergely: vegyész, környezetkémikus és a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője. “A hazai légszennyezettségi kutatások elemzésével foglalkozik, a mindennapjainkban található vegyszerekre hívja fel a figyelmet, veszélyes vegyi anyagokkal szennyezett területeket tár fel. Hisz a nyilvánosság erejében, és azon dolgozik, hogy a politikusokat cselekvésre bírja a tisztább környezetért. Szabadidejében gyakran leszalad a Dunára kajakozni, esetleg hegyet mászik a szomszédos országok valamelyikében.”
Csatlakozik még Csikai Mária, nonprofit menedzser, aki gödön nőtt fel és jelenleg is nemzetközi energia ès klímavédelmi projekteken dolgozik. A rèszvètelen és a közössègi együttműködèseken alapuló zöld megoldások foglalkoztatják leginkább, úgy mint a közössègi energia, taktikai urbanizmus, vagy az ökoturizmus. Velünk tart még Szabó-Miklós Rita, környezetgazdálkodási agrármérnök, aki egyben a Gödi ÖkoKlub önkéntese is, így jól ismeri a városunkhoz kapcsolódó aktuális környezetvédelmi problémákat.

Vegyél részt te is, mert ez a te választásod! Töltsd ki a kérdőívet és regisztrálj az eseményre itt.

Következő bejegyzésünkben megosztjuk veletek a Zöld Önrendelkezési Minimum ajánlásait, ami magában foglalja a legfontosabb gödi környezetvédelmi témájú tennivalókat. Ezt levél formájában el is juttatjuk az országgyűlési képviselőjelöltekhez és a gödi önkormányzat képviselő-testületéhez.

Források:
Lakosság növekedése: https://stat.dbhir.com/telepules/G%C3%B6d
Kiemelt gazdasági övezetről, a Samsungról bővebben:
A helyi érdekvédelemmel foglalkozó civil szervezet honlapján – https://www.godert.hu/
vagy a Partizán dokumentumfilmjében – https://youtu.be/rFpGJ7sUz_U
A CKA és a köfe HÖM projektjének alapjairól bővebben: https://atlatszo.hu/2021/08/23/onkormanyzatisag-es-civil-erdekvedelem-a-ner-ben-es-utana/
https://www.beleszolok.hu/helyi-onrendelkezes/
Zöld Minimum Budapesten: https://szbd.hu/
A Greenpeace csapata: https://www.greenpeace.org/hungary/rolunk/csapatunk/

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük