ÖkoKlub

Bemutatkozó

A Gödi ÖkoKlub egy civil szerveződés, ami 2019 végén jött létre lelkes helyi lakosok kezdeményezésére. Facebook csoportunk – amit témafelvetésekkel, cikkekkel és online programokkal igyekszünk színesíteni – azóta több mint 600 főre nőtt; aktív önkéntes szervezőink csoportja 30 főt számlál jelenleg.

Első találkozónk 2019 végén a gödi művelődési házban volt, amit Keresztény-Hojtsy Zsuzsanna és Szilágyi Krisztina szervezett és kb. 15 fő vett részt, akik közül ma is sokan a csoport aktív tagjai, sőt önkéntesei. Ezután két bemutatkozó programot szerveztek: elsőként Neveleken, majd a gödi Kispiacon.

2021 év Nyár óta hivatalosan is egyesületi formát öltött az ÖkoKlub.

Gödi ÖkoKlub Egyesület

Nyilvántartási szám: 13-02-0008055

Adószám: 19308131-1-13

Székhely: 2132 Göd, Bischof házaspár utca 11. 


Bankszámla szám: 16200230-10039409 ( Magnet Bank )

                       IBAN : HU21 1620 0230 1003 9409 0000 0000

 

A keményMAG folyamatosan bővül önkéntesekkel és koordinátorokkal.

Mindemellett hamarosan egyesületi formát öltünk, így itt szeretnénk bemutatni alapító tagjainkat és az önkéntes csapatot.

 

Szeretnél te is az ÖkoKlub keményMAGjába tartozni és önkéntesként vagy koordinátorként segíteni vársunk zöldülését? Katt ide.

  • Dina: sokat jártam a világot és eme környezetkárosító szenvedély közben kellett rájönnöm, hogy éppen tönkre tesszük ezt a törékeny ökoszisztémát, ami lehetővé teszi ezt a csodálatos életet. Sok emberrel találkoztam utazásaim során, akik egy fenntarthatóbb életre törekedtek különböző úton-módon. Ezért pár éve úgy döntöttem, hogy visszatérek Gödre és hamarosan az ÖkoKlubot is megtaláltam. Évek óta foglalkoztat a természettel harmóniában élés, a kertészkedés, a hulladékmentes életmód és bolygónk megóvása. Divatosan szólva flexi-vega vagyok, tehát néha eszem húst, de vegetáriánus, vegán és egyéb minden mentes recepteket is szeretek kipróbálni. Kedvenc hobbimnak, az utazásnak igyekszem kevesebbet hódolni vagy minél kisebb CO2 kibocsátással megoldani… 🙂 emellett szívesen olvasok, festek, kirándulok.
  • Ági: igazából már gyerekkoromban foglalkoztatott az egyre inkább veszélyeztetett természet sorsa, már akkor meg akartam védeni az állatokat, növényeket, tengereket, erdőket az emberi tevékenységek során létrejött káros hatásoktól. Mivel felnőtt fejjel mégsem a greenpeace-aktivistaság mellett döntöttem, így maradt a biológus/ökológus pálya, amelyen azóta is dolgozom. Munkámat tehát szervesen kiegészíti a helyi, zöld aktívkodás, aminek motivációja (a szakmain túl) a saját gyermekeim jövője iránti aggodalom. Hiszek abban, hogy csak akkor tudunk komoly változásokat elérni, ha két irányból indulunk neki: a fentről jövő “zöld” szabályozások mellett (ami nem az én területem) a helyi léptékű kezdeményezések erejében.
  • Rita: Gyerekkorom óta kedvelem az állatokat, és a természetben lenni. Ahogy nőttem, okosodtam, azt is megtanultam, milyen csodálatos rendszerben és összhangban létezik a világ, és ebben én is nagyon jól éreztem magam. Aztán szembesültem azzal is, ha valahol megbomlik az egyensúly, az hová vezet. Biológus és agrármérnöki tanulmányaim során jó rálátást kaptam arról, hogy hol s miben van szerepe az embernek a teremtett világban. Azóta legalábbis önmagamat, saját környezetemet igyekszem a harmónia felé terelgetni, s ha van rá módom, másokat is erre buzdítok.
  • Zsuzsi: Mindig is szerettem a természetet. Általános iskolai tanítóm sokat vitt minket túrázni, evezni, de szüleimmel is gyakran jártunk kirándulni. Ezek az alkalmak számomra a kikapcsolódást, a feltöltődést és az élményeket jelentették, miközben megtanultam tisztelni a minket körülvevő állat- és növényvilágot.
  • Geri: Én nem mondhatom, hogy gyerekkorom óta rajongok a természetért, egyedül a víz/vízpart, amiért mindig is rajongtam, és bár pár évet nagyszüleimnél falun is éltünk, ahol megtapasztalhattam milyen az állattartás, növénytermesztés, de ott alakult ki az allergiám virágporra, állatszőrre és poratkára, úgyhogy inkább az IT és a számítógépek érdekeltek 🙂 Később azért elkezdtem közeledni a természethez, megismerkedtem egy vega lánnyal, aki azóta a feleségem lett és mellette én is 95%-ban vegetáriánus lettem, miután rájöttem, hogy milyen ételeket lehet hús nélkül enni, ami nem azt jelenti, hogy a cézár salátából elhagyjuk a csirkemellet. A főzés mellett a kertészkedés vált a másik hobbimmá, így a kütyük mellett a tudatos életmód és okos megoldások rajongójává is váltam, aminek az ötvözésével úgy gondolom könnyebben terjednek az Öko megoldások a hozzám hasonló tech rajongók körében is, lásd.: mini számítógép vezérlésű öntöző és monitorozó rendszer eper vagy bármilyen más palántákhoz vagy jó példa erre a BedRock Farm. Véleményem szerint, ahelyett, hogy eldobjuk az új technológiát és “visszatérünk” az egyszerűbb életmódhoz, inkább az lenne a megoldás, hogy okosabban használjuk és fenntartható szokásokat és környezetet alakítunk ki a segítségükkel.
  • Dodó: Az ijesztő valósággal szembesítő természetfilmek miatt sokáig klímaszorongásom volt, de nemrég rájöttem, hogy ebből cselekvéssel akár ki is gyógyulhatok. A klímatáborban ismerkedtem össze Zsuzsival, aki mesélt nekem a Gödi Ökoklubról. Úgy döntöttem, csatlakozom hozzájuk, így az iskola utáni elfoglaltságaim közé most már a GÖK MAG csoportban is tevékenykedem. Nem meglepően a biológia a kedvenc tantárgyam, de szeretek olvasni, nyelveket tanulni és a konyhában tevékenykedni is. Igyekszem minél több vega recepttel kísérletezni.
  • Judit: A szerencsés véletlenek egybejátszása folytán nem sokkal a COVID-járvány kitörése után lehetőségünk adódott a fővárosból Gödre költözni. Bár korábban is óriási feltöltődést jelentett számomra a természetben tartózkodás, végre megtapasztalhattam a természetközeli életmódot, és ezzel egyidőben alakult ki bennem a vágy, hogy tegyek is természeti értékeink, természetes környezetünk megóvásáért. Amint tudtam, csatlakoztam az Ökoklubhoz, ahol egyelőre projektmenedzseri és pályázatírói tapasztalatom, valamint lelkes tanulni vágyásom tudom felajánlani. Remélem sok közös projektet tudunk együtt megvalósítani és egyre több embert sikerül megszólítanunk és a zöld ügyeknek megnyernünk.