Március 28-án újra megnyitott a Huzella-kert a látogatók előtt!

Az ünnepélyes átadó rendezvényt  dr. Orlóci László, az ELTE Füvészkert igazgatója, Szabó István, Pest Megye Önkormányzatának elnöke és Tuzson Bence, helyi fideszes képviselőjelölt nyitották meg.

A megnyitón elhangzott, hogy 270 millió Ft támogatást szavazott meg frissen (épp aznap) a megyei közgyűlés a B épület felújítására. Az épület alsó szintjén látogatóközpont, az emeleten pedig kutatóhelyek kerülnek kialakításra, a Pannon Ökológiai és Diverzitás Kutatóközpont működhet majd itt. A központot az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (korábbi gödöllői SZIE), a Debreceni Egyetem és a szegedi Gabonakutató Intézet fogja működtetni. 

A hivatalos program után jelképes faültetésben vehettek részt a látogatók, mintegy harminc-negyven darab Gingko biloba (páfrányfenyő) került végleges helyére az előre kiásott gödrökbe az ún. Ginkgo-Kertben, amelyek egyikét a Gödi Ökoklub jelenlévő tagjai ültették. 

Ezt követően Papp László, a Füvészkertért Alapítvány kuratóriumi elnöke rövid bejárást tartott a kertben az érdeklődőknek, akik megcsodálhatták – a teljesség igénye nélküli felsorolásban – a magnóliák, erdei és mammutfenyők, tiszafák, somok, illatos loncok, égerfák, mocsári ciprusok, saspáfrányok, bambuszok, vörösfenyők, oregoni hamisciprusok és japán cseresznyefák burjánzó sokaságát.

 

A látogatók tájékozódását egy újonnan fejlesztett, telefonra letölthető mobil applikáció is segíteni fogja. 

A tervek között a B épület felújítása mellett szerepel  egy látogató-fogadóház és tanösvény kialakítása, valamint felújításra kerül a szivattyúház és a régi szaletli-ház. Különleges attrakció lesz a kertben régi kéményben elhelyezett virtuális kilátó, amely 360 fokban beláthatóvá teszi a teljes környéket.

A felújítás tervezett első üteme szerint jövő év végéig tart. Sajnos az átakalításhoz hozzátartozik, hogy a szakértők által veszélyesnek vagy károsítottnak ítélt fákat kivágják, ami természetesen sok ellenérzést okoz, de hiszünk abban, hogy a kert felújítását irányító szakemberek tényleg csak a szükséges mértékben vágják ki a fákat és azokat a lehető legkörnyezetbarátabb módon kezelik utána. 

Kérdéseinkkel megkeressük a kert épületeinek felújítását tervező építészt és a kert vezetőségét. Ha neked is van kérdésed a témában, akkor írj nekünk bátran és mi feltesszük nekik a te kérdésedet is! A válaszokat, és a további ezzel kapcsolatos anyagokat itt követhetitek. Addig is élvezzük a tavaszt az immáron látogatható kertben!

A kert mostantól hétköznaponként 9-15 óra között nyitva áll az érdeklődők számára. 

 

Forrás: