VÉDJÜK MEG EGYÜTT GÖD ZÖLDFELÜLETEIT!

Ha te sem szeretnéd, hogy Göd egyik legcsodálatosabb parkját ledózerolják, akkor írd alá a petíciónkat!

 

2023 február 27. – Első hét – jelentés

 

Az online petíciónkhoz közel kilencszázan csatlakoztak eddig.

Ugyan múlt csütörtökön született már egy testületi döntés a megvásárolni kívánt területek ügyében, amit üdvözlünk, de a képviselők által kinyilvánított szándék megközelítőleg sem jelent végleges biztonságot: egy jelentős, négy helyrajzi szám alá tartozó terület kimaradt, amelyre nem terjedt ki a vételi szándék sem. 

Ezek közül az egyik egy – sajnos magánkézben lévő – természetvédelmi besorolású terület (Hrsz. 025/6),amelyet egy másik, – 2017-ben kialakított, városi tulajdonú szolgalmi út (025/8) köt össze a termálfürdő felé vezető bicikliúttal, illetve annak Öregfutó úti kereszteződésével, ami kivezet a Nemeskéri útra. Szintén nem tárgyaltak a két másik szomszédos, szintén önkormányzati telekről.

 

A Gödi ÖkoKlub által indított  petíció azonban tágabb célokat tűzött ki, mint a most, a vételi szándék kapcsán látókörbe került telkek városi tulajdonban maradása. Azt szeretnénk, hogy a teljes Erzsébet Liget, a volt golfpálya területe zöldterület maradjon, és azt az önkormányzat által elkészíttetett természetvédelmi kezelési tervvel összhangban gondoznák és használnák. Szeretnénk hosszú távú biztosítékot a természeti értékek megőrzésére, amihez egyes telkek övezeti átsorolása, és védelme is beletartozik.

 

Szeretnénk felhívni a képviselők és a lakosok figyelmét arra, hogy a petíció tovàbbi tètelei hasonlóképpen tárgyalásra és hosszú távú védelemre vàrnak és kérjük a képviselőket, hogy a következő ülésük alkalmával vegyék a témát újra napirendre! 

 

 

Szeretnénk tovább erősödni, hogy kezdeményezésünk sikerrel járjon és Göd város vezetése az időközi választások előtt megnyugtató módot találjon Göd tüdejének hosszú távú védelmére, ezért arra kérünk, biztasd ismerőseidet és barátaidat, hogy írják alá ők is a petíciót! 

 

Még egyszer köszönjük, azoknak akik eddig aláírták a petíciót és mellénk álltak a gödi Erzsébet-liget megvédéséért folytatott küzdelemben!

Göd város önkormányzata újra napirendre tűzte a város egyik legszebb, egybefüggő zöld területének, a volt golfpálya területének, az Erzsébet liget felszámolásának lehetőségét, eladását.  

Ne hagyjuk, hogy ez a terület is átgondolatlan ingatlanfejlesztés áldozatául essen! Tegyünk meg mindent azért, hogy Göd zöldfelületei megmaradjanak!

Követeljük a gödi volt golfpálya nagy részét kitevő helyrajzi számokra érkezett vételi ajánlat nyilvános ülésen való tárgyalását és azt, hogy a petíciónkban szereplő határozatot fogadja el a képviselő testület legközelebbi ülésén! Továbbá kérjük, hogy a képviselő-testület vállaljon hosszú távú kötelezettséget a város természeti értékeinek megőrzésére, a további beépítések megakadályozására és a meglévő természetközeli és zöldfelületek védelmére 

A volt golfpályára részletes természetvédelmi kezelési terv készült 2021 végén – ennek társadalmi egyeztetése, véglegesítése, elfogadása valamint a benne foglalt javaslatok megvalósítása garanciát jelentene a terület megóvására. 

 

Kérjük a gödieket, hogy aláírásukkal támogassák a kezdeményezést és kérjük a képviselőket, hogy szavazatukkal álljanak a közös ügy mellé!

 

2023. 02. 18.

 

*A fotókat köszönjük Katona Juditnak!