ZÖM beszámoló

Egy hónapja került sor a Gödi ÖkoKlub (GÖK) által kezdeményezett Gödi Zöld Önrendelkezési Minimum (ZÖM) megfogalmazását segítő lakossági fórumra, melyen igyekeztünk a lakosság által legfontosabbnak ítélt környezetvédelmi témákat, problémákat összegyűjteni és minél több javaslatot megfogalmazni az elvárt teendőkkel, megoldásokkal kapcsolatban. A nem várt világpolitikai események miatt végül nem a Partizán műsorvezetője volt a moderátorunk, hanem Csonka Berta (Eb OVO, Önkényes Mérvadó) segített a rendezvény lebonyolításában.

Ezúton is Köszönjük annak a 153 embernek, aki kitöltötte az előzetes felmérésünket és kiemelt köszönet annak az 51 résztvevőnek, akik személyesen is megosztották ajánlásaikat, kérdéseiket és véleményüket velünk a lakossági fórumon!

A Gödi ÖkoKlub, a Közösségfejlesztők egyesülete, a Civil Kollégium Alapítvány és a Neveleki Szomszédok önkénteseinek segítségével készültünk a Nyaralóházak színháztermében a rendezvényre. Köszönjük a sok támogatást és segítséget nekik és a gödi piac termelőinek is (Nóra lekváriuma, Mr & Mrs Béry, Tecei ízek, Szorgos gazda, Serczli pékség). Az Érezd Magad Jól Egyesületnek pedig köszönjük, hogy utolsó pillanatban segítségünkre siettek, hogy megoldják a hangosítást és az élő közvetítést, így az esemény visszanézhető YouTube csatornánkon!

Örültünk, hogy más helyi civilek és néhány önkormányzati képviselő is csatlakozott a fórumhoz: a GreenNews.hu munkacsoport képviselője, a Göd-ÉRT egyesület képviseletében többen is, önkormányzati képviselők közül Hlavács Judit és Vajda Viktória vett részt.

Szakértők: Simon Gergely (Greenpeace, regionális vegyianyag-szakértő), Csikai Mária (non-profit manager), Szabó-Miklós Rita (környezetgazdálkodási agrármérnök)

Közösen 30 javaslatot fogalmaztunk meg az előzetes felmérés és a fórumon elhangzottak alapján, illetve az utólagos véleményezési időszak alatt kapott visszajelzéseket is figyelembe véve.  A felmérés eredményeit, az ajánlásokat és fotókat itt találtok. 

Az előzetes felmérés alapján nem számítottunk arra, hogy a fórumon ekkora hangsúly kerül majd a Samsung körüli problémákra: az iparterület és az ahhoz kapcsolódó környezetvédelmi problémák aspektusa hangsúlyosan jelent meg levegő-, talaj, víz- és zajszennyezés témakörökben.

Az emberek elsősorban csendet, zöld területeket, friss levegőt és közösségi összefogást várnak, miközben az átláthatóság szinte alapkövetelményként merült fel minden problémakör megoldásával kapcsolatban. Szeretnénk kiemelni néhány pontot, ami nem került bele a ZÖM-be, viszont mégis nagyon fontosak:

Levegő

 • Dunakeszi civil ajánlás: a Levegő Munkacsoporttól ingyenesen  bérelhető a NETTIGO eszköz, amivel levegő minőséget lehet mérni. Egy másik felszólaló, azonban arra hívta fel a figyelmünket, hogy jogorvoslat szorgalmazásához akkreditált műszerre lenne szükség. Ez a szerkezet azonban nem méri széleskörűen a szállóport (PM2,5 és PM10 – ami származhat szilárdtüzelésből, fatüzelésből, dizel motorokból, stb). Mindenesetre, szakértőnk szerint ez lehet az első lépés afelé, hogy rendszeres akkreditált mérést kérhessünk a városban. A Greenpeace és a Levegő Munkacsoport régóta dolgozik országos szinten ezen értékek visszaszorításán. Mérő műszerek minél több háztartásba kellenének, ahhoz, hogy minél pontosabb, irányadó méréseket kapjunk, releváns következtetéseket vonjunk le és szükség esetén alátámaszthassuk az akkreditált mérések szükségességét.
 • A levegőminőség kezeléséhez több városnak, kormányzatnak és szervezetnek kell összefogni, hiszen a környező települések szennyezése hozzánk és a fővárosba is eljut.

Iparterület /Különleges Gazdasági Övezet (KGÖ)

 • Csikai Mari és a Greenpeace is dolgozik azon, hogy a vegyianyag kibocsátás is mérhető legyen az iparterületeken. 
 • Az egyik résztvevő nyíltan felkérte Simon Gergelyt, hogy a Greenpeace álljon ki a gödi KGÖ szennyezési és környezetkárosító tevékenysége ellen. A szakértő válaszában kitért arra, hogy a Greenpeace sajnos   jelenleg sokkal nagyobb léptékű probléma esetén tud szervezetileg fellépni, szakértői támogatásáról azonban biztosított bennünket.
 • A GreenNews civil szerveződés együttműködést ajánl a Gödi ÖkoKlubnak és a Göd-ÉRT egyesületeknek. Igyekszünk szem előtt tartani és közös pontokat találni céljainkban, projektjeinkben. Hiszünk abban, hogy együtt zöldebb, együtt könnyebb lehet az élet!
 • Jogunk van az információhoz! A minket közvetlenül érintő tervek részleteit hozzák nyilvánosságra! 

Zöldhulladék-kezelés: 

 • A szemléletformálás fontos, de nem elegendő! Ágdarálás és mulcsozó gépek bérlési lehetőségének megteremtése. A közterületi zöldhulladék megfelelő kezelése a természetvédelmi területek állagvédelmének szemléletével (jó példa: Csömör). Ez csökkenti az illegális hulladéklerakást és a helyi zöldhulladék égetés által okozott levegőszennyezést. Fontos, hogy a klímaváltozás miatt már nemcsak tavasztól-őszig van szükség  erre a szolgáltatásra. (H. Judit képviselő megjegyzése:  a város már így is hatalmas összeget költ a hulladék kezelésére, az egyébként is nagyon alacsony bevételéből/költségvetéséből.) 
 • Lakossági szemléletformálás is szükséges: helyi komposztálás népszerűsítése az elszállítás mellett. A szennyező fizet: a háztartási hulladékot sem szállítják ingyen!
 • A hulladék erőforrás is lehet akár! Közös zöldhulladék telep létrehozás megújuló energiás célokkal (pl.: fa brikett). Ez bevételt is termel, komposztot is lehet belőle készíteni (mint pl. Gödöllőn, ahová Göd is szállítja). Ezt kellene helyben tartani: a kertünkben vagy legalább a városban.

Egyéb

 • Álljunk ki és tiltakozzunk, közvetítsük az igényeinket és a problémákat! 
 • Forduljunk a nemzetközi bíróságokhoz, ha más eszközünk nem maradt! 
 • Alakítsunk ki biztonságos kerékpáros útvonalakat (hangsúlyosan az iskolák környékén): biciklibusz (GÖK projekt), egyirányú és közlekedésforgalmi eszközökkel bizonyos időszakokban, legalább az iskolák környékét, mentesíteni kell a forgalomtól. Kerékpárforgalmi Hálózati Terv készítése, amely összhangban van egy átfogó forgalom rendezési tervvel, és ami a gyerekekre és az idősekre fokozott figyelmet fordít. “Puszi és pá” rendszer kialakítása az iskolák előtt.
 • Jelentős zöldfelületet veszítünk a kertekben is és ezt nem szabályozzák/tartják be megfelelően.

Szeretnénk petíció formájában tovább hangsúlyozni a javaslatok fontosságát és elősegíteni, hogy érvényesüljenek. Szeretnénk további fórumokat tartani, ahol megoldásokat kereshetünk arra, hogy ezek a javaslatok megvalósuljanak; illetve arra, hogy mivel tud a Gödi ÖkoKlub, illetve más helyi civil szervezetek hozzájárulni ezekhez.

Jó volt látni, hogy felbátorodtak a résztvevők és egyre többen szólaltak fel. Ennek köszönhetően valóban értékes javaslatok születtek és, akik esetleg nem tudtak vagy akartak kiállni nyilvánosan, azok az esemény után a szakértőkkel és az ÖkoKlub tagjaival osztották meg a gondolataikat. 

A javaslatokat, a Zöld Önrendelkezési Minimumot, elküldtük a választások előtt az országgyűlési képviselőjelöltek és a gödi önkormányzat képviselői részére. Az erre kapott válaszokat itt tesszük közzé.

Lássuk hát, hová jutunk ezekkel a célokkal. Felhívásunkra várjuk, az azóta képviselővé választott, Tuzson Bence válaszát. Mi azon leszünk, hogy szorosabbra fonjuk kapcsolatainkat hasonló célokért dolgozó civilekkel, a lakossággal és támogassuk az önkormányzat munkáját a környezetvédelmi kérdésekben. 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük