Zöld tippek télire – fűtés

#háztartás #klíma #energia  

Otthonunk energiafelhasználásának legnagyobb részéért a fűtés a felelős. A szigetelés, a nyílászárók cseréje, napelemek, napkollektorok használata, hőszivattyú rengeteg pénzt és fűtőanyagot spórolhatnak meg nekünk, de nem kell feltétlenül komolyabb beruházás ahhoz, hogy csökkentsük a felhasznált energiamennyiséget és ezzel a széndioxid-kibocsátásunkat.

A legegyszerűbb módszer a hőmérséklet (kis mértékű) csökkentése – ha két fokkal lejjebb tekerjük a termosztátot, akár 10%-ot is spórolhatunk a fűtésszámlán, és csak egy pulcsit kell húznunk hozzá. A radiátorokra szerelt szabályzókkal az egyes helyiségeket a használatnak megfelelően fűthetjük fel, a hálószobában lehet hűvösebb, mint a nappaliban, és érdemes éjszaka vagy amikor nem vagyunk otthon, pár fokkal lejjebb venni a hőmérsékletet. A különbség ne legyen 2-4 foknál több, mert ellenkező esetben az újbóli felfűtés több energiába kerül, mint amennyit megtakarítottunk.

Télen is fontos a szellőztetés (különösen ezekben a vírusos időkben), de ezt gyorsan tegyük, tárjuk ki egyszerre az ablakokat ajtókat – így gyorsan kicserélődik a levegő, de nem hűlnek le a falak, a tárgyak. Résnyire, de hosszú ideig nyitott ablakokkal sokkal több meleg távozik a szabadba.

Ragasszunk szivacsos, ezüstös réteggel bevont hővisszaverő fóliát a falra a fűtőtestek mögé.

Ha az ablakok, ajtók nem zárnak tökéletesen, huzatosak, akár 25 százalékkal több hideg jöhet be a lakásba. Tegyünk az ablak elé hosszúkás „kígyópárnát” és/vagy ragasszunk bele szivacsos vagy gumis szigetelőcsíkot.

Ha van redőnyünk, eresszük le sötétedéskor, rengeteg hőt tud visszatartani. A vastag sötétítőfüggöny is szigetel, de ha süt a nap, mindenképpen húzzuk szét, hogy melegítse a szobánkat!

Ha a kazán a pincében vagy fűtetlen helyiségben van, a csöveit szigeteljük (pl. polifoammal), hogy elkerüljük a hőveszteséget.

Ezek mellett pedig hasznos még, ha a radiátorokban keringő víz hőmérsékletét is alacsonyabb hőfokra állítjuk és a fűtőtesteket pedig rendszeresen letakarítjuk.

Ha pedig fázós vagy, íme néhány tipp:

1. Ülj közel a hőforráshoz!

2. Fogyassz meleg italokat!

3. Öltözz rétegesen, viselj gyapjú mellényt!

4. Használj meleg színű kiegészítőket a lakásban!

Ezekkel a praktikákkal nem csak a Földnek teszünk jót, hanem a pénztárcánknak is.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük