Visszacsaphat a bumeráng?

A Gödi Ökoklub nevében a fenti címmel hirdetett workshopon vettünk részt a Greendependent Intézet szervezésében egy nemzetközi kutatás keretében, amely során a 1,5 fokos életmódhoz szükséges tanácsokat, tippeket, jó megoldásokat, nehézségeket és lehetséges visszacsapó hatásokat jártuk körbe, az alábbi kérdések mentén:

  1. Lemondok az autóról
  2. Nem utazom repülővel
  3. Kisebb lakásba költözöm
  4. Nem eszem húst

A visszacsapó hatás azt jelenti, hogy a fenntartható életmód érdekében tett változtatásunkkal esetleg olyan egyéb változás is létrejön az életünkben, ami megint növeli a karbon-lábnyomunkat (egy éves, egy főre vetített CO2 kibocsátás).

Például, ha elhatározzuk, hogy nem járunk autóval azzal megspóroljuk a benzin, karbantartás, biztosítás, javítások, stb. költségeit, de ha az így megspórolt pénzen rég dédelgetett álmunkat, egy új-zélandi utazást valósítunk meg, akkor igen jelentősen hozzájárulunk az úttal a karbon lábnyom növeléséhez.

A műhelyen olyanok vettek részt, akik elkötelezettek a saját CO2 kibocsátásuk- csökkentése mellett és vállalták, hogy szívesen megosztják tapasztalataikat egymással és a Greendependent kutatása keretében is.

Sokféle kérdés -sokféle válasz – sokféle szempont – sokféle lehetőség – sokféle tennivaló. Röviden így foglalhatnánk össze a benyomásainkat. Sok hasznos tanáccsal, ötlettel és egy-egy őshonos gyümölcsfa-palántával gazdagodva tértünk vissza és azzal a meggyőződéssel, hogy érdemes folytatni, érdemes terjeszteni az információkat, mert minden kis lépés, minden kis elhatározás is számít.

Ha bővebben kíváncsi vagy a kutatásra, a workshopra, vagy a válaszokra (ezeket később megosztjuk!) kattints az alábbi linkekre:

www.onepointfivelifestyles.eu

https://intezet.greendependent.org/hu/node/813

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük