NMP a talajvízben - és a gyakorlatbaN

A Gödi ÖkoKlub

állásfoglalása.

Nagyon fontos információkkal gazdagodtunk a keddi Lakossági Fórumon, amelyet a Göd-ÉRT Egyesület által végeztetett kútvíz-vizsgálatok eredményeinek közlése után rendezett meg a gödi önkormányzat. A mérési adatokat a fórumon részt vevő vegyész és más szakemberek közreműködésével sikerült mélyebben értelmeznünk. Ez alapján, továbbra is támogatva a Göd-ÉRT Egyesület tényfeltáró munkáját, szeretnénk néhány öko-szempontból lényeges tényezőre felhívni a figyelmet, hogy lehetőleg mindenki számára érthető legyen az eredmények egyénekre vonatkozó jelentősége.

Önmagában annak a lehetősége, hogy valami (bármi) kiszivárgott a gyárból, aggodalomra ad okot,  mert az ilyen eset nagyon komoly, rendszerszintű hibákra utalhat (a gyártásban, a monitorozásban, az engedélyeztetésben, illetve. a hatóságok eljárásában). Ugyanakkor az NMP-szennyeződéssel kapcsolatosan inkább megnyugtató információk hangzottak el. Nem a Samsung képviselőitől, hanem két vegyésztől is, illetve a DMRV két szakemberétől.

 

Ezek szerint:

1) Nagyon alacsony az NMP talajvízben kimért koncentrációja,

 

 

2) Az NMP könnyen lebomlik és nem halmozódik fel a szervezetekben,

 

 

 

3) más hidrogeológiai területhez tartozik a bócsai rész, mint az ivóvízkutak területe,

 

ezért

4) A kútvízzel locsolt zöldséget nyugodtan meg lehet enni, 

5) Medencében, kútvízben pancsolni is okés

6) Ihatjuk a csapból folyó ivóvizet, biztonságos

 

 

tehát

 

Hajrá kiskert, nehogy lecseréld a tescos zöldségre a sajátodat!* 

 

 

→ Ne vegyél emiatt palackozott vizet!**

Pontosabban:

1) 12-17 mikrogramm per liter NMP-szennyeződést mértek, ehhez képest a (patkányok felénél – ez az „LD50”) halálozást okozó érték 5-7 g per testsúly kg;

2) homokos talajban aerob körülmények között 11,5 nap alatt bomlik le a fele;  UV-sugárzás, és bizonyos oxidáló anyagok (pl. úszómedencébe adagolt víztisztító anyagok) segítik a lebomlását. És: Sok olyan káros anyag létezik, amely felhalmozódik a szervezetekben és amely egy bizonyos felhalmozódott mennyiség esetén hatványozottan károsítja az adott szervezetet. Az NMP nem ide tartozik, a szervezetben nem halmozódik fel.

3) Több mint 70 év, míg a talajban futó egyik vízrendszerből bármi átkerülhet a másik vízrendszerbe;

 

 

4-5) ha éppen frissen locsoltunk, akkor mossuk le a felszínét ivóvízzel; napfényben hamar lebomlik az NMP (5 óra).

6) a kútvizet ne igyunk, de elsősorban a nitrit/nitrát szennyeződés miatt, amely a gödi kutakban általában határértéken felüli (ez a mezőgazdasági műtrágyázásból származik); a csapból folyó ivóvíz minőségét szigorúan felügyelik.

* – a nagyüzemben termesztett (de gyakran még a háztáji) zöldség és gyümölcs is erősen vegyszerezett („növényvédő szerek”, azaz gyomirtók, rovarölő szerek, gombaölő szerek), valamint műtrágyázott. Ezeket a NÉBIH szúrópróbaszerűen méri. Ehhez képest, ha bio-kiskertünkben nevelünk zöldséget, elkerülhetjük ezeket az ismert mérgeket. 

** – a PET palack/műanyag hulladék termelés súlyos következményei; valamint a műanyagból kioldódhatnak olyan anyagok (ftalátok), melyek egészségünkre káros hatással vannak, pontosabban hormonszerűen hatnak

(https://greendex.hu/a-hetedik-kontinens-titka-avagy-a-rejtelyes-szennyezes-ami-mindenhol-jelen-van/; https://www.startlap.hu/kiemelt-hirek/mergezo-vegyuletek-oldodnak-ki-a-pet-palackokbol-egyaltalan-nem-szabadna-hasznalni-oket/http://teo.elte.hu/minosites/ertekezes2015/keresztes_sz.pdf)

VÉGEZETÜL:

Úgy gondoljuk, hogy a jelen ügy kirobbanása egy jó példa arra, hogy lássuk, a Samsung működésének a civil ellenőrzése és a hatóságokkal való civil párbeszéd sajnos elengedhetetlen feladatunk. 

Emellett úgy gondoljuk, hogy ez egy jó alkalom arra is, hogy elgondolkozzunk azon, hogy milyen olyan szennyező anyagokat tudnánk kiiktatni hétköznapjainkból, melyeket jelenleg feleslegesen/kényelemből elfogadunk, és amelyek sok esetben jóval nagyobb veszélyt jelentenek az egészségünkre (pl. vegyszerezett zöldség, kémiai szúnyogirtás, magunkra fújt szúnyogriasztók, műanyagba csomagolt élelmiszerek, műanyag dobozban melegített étel, puha gumi gyerekjátékok, technokol, teflonserpenyőnk, …)

ÉS: 

Amíg a hivatalos szervek monitorozására várunk (meg amúgy is, csak hogy legyen kontroll), további, rendszeres lakossági mérések (ugyanott, valamint több helyszínre és a már vizsgált extra anyagokra pl. kobaltra, lítiumra is kiterjesztve) fontosak lennének Göd különböző pontjain.