Új Koma-Háló találkozó 2023. január 28-án

„Közösen egy olyan jövőért, amit maguknak és gyermekeinknek, unokáinknak szeretnénk”

Január 28-án volt a Kisközösségek Program Új Koma Háló első idei találkozója. (Bővebben a kezdeményezésről itt olvashatsz: https://www.kiskozossegek.hu/uj-koma-halo)

A Gödi Ökoklub évek óta képviselteti magát ezeken a találkozókon.

Miről van itt szó? Mi a célja? Miért érdemes részt venni?

A beszámolóm egyéni, szubjektív és valamennyire töredékes, de azért mint egy amőba, igyekeztem bekebelezni azokat a gondolatokat és ötletcsírákat, amik másoktól felém áramlottak, és ebbe a közös tudásba vegyült bele az is, amiket én osztottam meg a többiekkel.

A helyszínt ezúttal a Valyo (https://valyo.hu/) bocsátotta rendelkezésünkre, mivel a szokásos helyet a jelentkezők nagy száma (mintegy harminc fő) miatt kinőttük.

Sokfelől érkeztünk, többek között Szentendréről, Noszvajról, Csillaghegyről, Budapestről, Gyöngyösről, Vértesboglárról, Nagyrévről.

Rövid ismerkedő kör után kezdődött is az egész napos program.

Egy erősen inspiratív, érzelmekre ható, képzeletet megmozgató zene meghallgatásával kezdtünk ráhangolódni a nap céljára:

Közösen felvázolni egy pozitív víziót arról, hogy milyen világban szeretnénk élni, a jelenlévők közös tudását alapul véve.

A zenétől megihletve témaötleteket gyűjtöttünk. Akik úgy érezték, hogy szeretnének egy adott kérdéskörről beszélgetni, pár percben felvázolhatták a témájukat, ők lettek a témafelelősök. Sok téma gyűlt így össze, majd mindenki feliratkozott azokra, amelyek érdekelték. A legnépszerűbb témák kerültek végül megvitatásra.

Íme a nyertes témák:

A közös vizionálás legnépszerűbb témái
A közös vizionálás legnépszerűbb témái

A természet és ember egyensúlya témakörben, amely kapcsolódott több más témához is – pl. város és vidék viszonya, vagy az egészség holisztikus megközelítése – beszéltünk a természethez való kapcsolódás fontosságáról, a természet-közeli életmód gyógyító hatásairól, az egészséges táplálék tudatos termeléséről/fogyasztásáról, a természetes környezet megóvásáról, az emberi környezet természetközeli átalakításának lehetőségeiről.

Az ötletelés egy másik fő csapásiránya a szemléletváltás szükségességének felismeréséből fakadt. Megközelítésünk abból indult, hogy mi segítheti a fogyasztás-központú szemléletből való kibillentést, a túlfogyasztás csökkentését. Rengeteg olyan örömforrást találtunk, ami nagyfokú elégedettséget és életminőséget biztosíthat és nem kell hozzá fogyasztanunk.


Egy harmadik fontos téma az életmódváltás, ide kapcsolódott a high tech/low tech dilemma (itt arra jutottunk, hogy ami zöld, az nem feltétlenül high tech – ellenes, sőt, a magas szintű technológia segíthet az ökotudatosabb életmódra való átállásban). Egyik végkövetkeztetésünk az volt, hogy akár pesszimista (ld. mélyalkalmazkodás, többet erről itt olvashatsz: https://deepadaptation.hu), akár egy optimista megközelítésből indulunk, ugyanoda vezet az út: egy minimalista/(ább), alkalmazkodó, ökológiai szemléletű életmód kialakításához.

A legfontosabb történés pedig tömören és velősen az intenzív jelenlét és egymáshoz kapcsolódás, a közösség megélése, a kapcsolatépítés volt.

Néhány ajánlás, annak, aki a témában elmélyedni kíván:

https://www.kiskozossegek.hu/uj-koma-halo

http://kiutak.hu

Clear James: Atomi szokások – Apró változások, kiemelkedő eredmények c. könyv

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük